Rekordní rok 2020 - nejvíc sjednaných hypoték v historii

Rekordní rok 2020 - nejvíc sjednaných hypoték v historii

To, že bude rok 2020 v ledasčem rekordní bylo jasné už na jeho konci. Třeba to, že se zvýšil objem online plateb i online nákupů oproti předchozím letům. Co však může být pro někoho překvapením, je informace, že jsme si v loňském roce sjednali také rekordní objem úvěrů na bydlení.

Dokonce ani Česká bankovní asociace (ČBA) neočekávala tak rekordní výsledky. Ještě koncem roku ČBA odhadovala objem nově poskytnutých hypoték za celý rok 2020 kolem 210 miliard. Jaké bylo překvapení, že finální objem se oproti předpokladům zvýšil dokonce až o desítky miliard korun.

Objem sjednaných hypoték překročil 254 miliard korun

A to včetně hypoték takzvaně refinancovaných. Díky tomu loňský rok v tomto ohledu překonal i výjimečné roky 2016 a 2017. A pokud bychom udělali meziroční srovnání s rokem 2019, zvýšil se objem hypoték dokonce o téměř 40 procent. Zvýšil se i objem úvěrů ze stavebního spoření. Tam číslo poskočilo v meziročním srovnání o 36 procent a dosáhlo částky 65 miliard korun.

Taková čísla jsou skutečně rekordní a pro mnoho lidí s ohledem na trvající pandemii a z ní plynoucí finanční problémy některých z nás až nepochopitelná. Jenže úrokové sazby klesaly téměř celý rok a to znamená příhodnou situaci pro trh s hypotékami.

Od počátku pandemie, respektive v Česku od března, klesla průměrná úroková sazba z hodnoty 2,44 procenta téměř o půl procenta. Na konci roku 2020 byl průměrný úrok na hodnotě 1,96 procent. 

Úrokové sazby ale pravděpodobně porostou

Předpokládá se totiž, že v posledním čtvrtletí loňského roku úrokové sazby hypoték dosedly na pomyslné dno. Rozhodně se proto nedá čekat, že by  v průběhu letošního roku dosáhla úroveň úrokové sazby nejnižší hodnoty z konce roku 2016. Tehdy byla pomyslným dnem úroková sazba 1,77 procent. Spíš se odhaduje, že úrokové sazby hypoték se budou pohybovat v rozmezí dvou až tří procent.

Na hypotéku nedosáhne každý

I díky zvyšujícím se úrokovým sazbám se letos očekává, že prodeje nových hypoték klesnou. Na trhu s hypotékami se navíc projeví přístup bankovních institucí. Banky sice vždy sledovaly zdroje příjmu klientů, jenže letos budou ještě opatrnější. V odhadech cen nemovitostí oproti jejich aktuální kupní ceně i v hodnocení rizikovosti klientů. Letos se totiž ještě mnohem víc projeví současná ekonomická nejistota spolu s hrozbou narůstajícího počtu nesplacených hypoték. 

Velký problém získat hypotéku budou mít především pracovníci v cestovním ruchu, gastronomii, kultuře nebo ti, jejichž profesí je pořádání a konání volnočasových aktivit. Nebude to jen proto, že v roce 2020 přišli o část příjmů, ale také proto, že banky v současné době tyto zdroje příjmů vyhodnocují jako rizikové. 

Nicméně, potřeba bydlení nebo refinancování stávající hypotéky nemůže být závislá jen na současné ekonomické situaci a je nutné ji řešit včas. Proto pokud právě letos budete bydlení potřebovat řešit hypotékou nebo jiným druhem financování, určitě se mi ozvěte přes stránku s kontaktními údaji. Spolu se podíváme na vaše možnosti a najdeme nejlepší možné řešení i v ekonomicky náročném roce 2021.

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Přihlašte se k odběru článků

Dvakrát do měsíce si přečtěte aktuality ze světa financí

zpracováním osobních údajů